Питка Снежинка
Питка Снежинка
Източник: Петя Славчева
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
време
70 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

В брашното се прави кладенче. В него се слагат солта, олиото, заквасената сметана, леко разбития белтък на яйцето и леко се замесва, като постепенно се прибавя предварително разтворената мая в прясното мляко.

2

Замесва се гладко тесто, като на части, ако е необходимо, се добавя и допълнителното прясно мляко. Оставя се да втаса на топло.

3

Тестото се дели на 3 равни топки, които хубаво се омесват и се оставят още един път да втасат на топло.

4

След това в намазнена тавичка се разточват средно дебели кори и се слагат една върху друга, като между тях се намазва малко олио.

5

Режат се на 6 или 8 равни парчета, като в средата на питката не се срязват, там може с помощта на чашка да оставите кръг. Моите са разрязани на 8 и тези парчета се делят на 2, така аз получих 16 равни по размер парчета.

6

Взимам с двете ръце по едно парче и едновременно завъртам навън 2 пъти, едното парче наляво, друго надясно и края на питката леко подвивам надолу, да отиде под самата питка.

7

Намазвам с жълтък, поръсвам средата с мак и отстрани със сусам, оставям малко да втаса и пека до готовност.

Подобни рецепти
Любопитно