Питка "Светли" II
Питка "Светли" II
Източник: Светла
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Сезон: есен-зима
Кулинар: Светла
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Маята разтваряме в затопленото прясно мляко, заедно със захарта и брашното, когато шупне, сместта е готова за замесването на тестото.

2

В сместа правим кладенче от брашното и чупим яйцата в средата, като отделяме само 1 жълтък от 3-те яйца (който ще ни послужи за намазване на питката отгоре).

3

Изсипваме маята и киселото мляко, угасено със сода бикарбонат.

4

Слагаме солта и олиото. Месим меко тесто и разделяме на 3 части.

5

Разточваме на кръг листа, мажем с чисто масло или маргарин.

6

Поставяме втория лист и мажем и него, и така до последния лист.

7

Режем кръга на 16 триъгълни парчета, едно по едно навиваме като кифлички.

8

В намазаната тава с масло или маргарин, редим в кръг вече навитите парчета и в средата поставяме 3 парчета.

9

Оставяме да втаса за 3 мин. на топло, вече втасалата питка мажем с жълтъка, разбит с малко олио или вода, не повече от 1 чаена лъжичка и ръсим с ким, по желание.

10

Печем в умерена фурна на 170 С, за 45-50 минути.

11

Много сполучлива е рецептата.

Подобни рецепти
Любопитно