Пита по добруджански
Пита по добруджански
Източник: Daniela Kolarova
Тип ястие: тестени
Кулинар: Daniela Kolarova
време
> 90 мин.
порции
продукти
2 с.л. сусам
1 ч.л. оцет
2 с.л. олио
3 бр. яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
40 гр. мая
Начин на приготвяне
лесна
1

Маята се разтваря заедно със захарта солта и една част от млякото.

2

В брашното се прави кладенче и в него се чупят 2 яйца /третото е за намазване/, добавят се олиото, оцетът и останалото мляко. Омесва се меко тесто. Оставя се на топло да втаса за около час и половина.

3

След като втаса, от тестото се къса топка, разстила се с ръце или точилка, маже се с масло или маргарин и се поръсва със сирене.

4

След това се навива на руло и се връзва на възел, като краищата се пъхат под възелчето. Слага се в намаслена тава. Така се реди възелче до възелче.

5

Така оформената питка се оставя да втаса 20 мин. След това се маже с яйце и се поръсва със сусам или маково семе, въпрос на вкус. Тестото може да се омеси и в машина за хляб, но маята трябва се е суха (2пак.).

Подобни рецепти
Любопитно