Най-богатите и най-бедните на пестициди храни
от Kulinar.bg | 03 юни 2013
Полезен списък за пролетно-летния сезон

Пестицидите са химически съединения, които са създадени с цел предпазване на отглежданите култури от различни вредители. Спрямо вида на вредителите, те се разделят на три големи групи:

 

Зооциди – срещу различните представители на фауната;

 

Фунгициди – срещу гъбичките и бактериите;

 

Хербициди – срещу плевелите.

 

За огромно съжаление, колкото полезни са за запазване целостта на отглеждания растителен вид, толкова вредни са за човешкото здраве.

 

Различните органи по контрола и безопасността на храната във всяка отделна държава са поставили допустима граница при тяхното използване, която се определя като "безопасна за здравето". Това обаче съвсем не означава, че пестицидите са безвредни!

 

Разходете се из поле, засято с пшеница, което току-що е било напръскано. На какво ви мирише то? Със сигурност не на нещо зелено и приятно, по-скоро на нещо отровно, от което искате да избягате на секундата.

 

Има начин да се избяга от пестицидите, и това е купуването на органични продукти. Разбира се, не на всеки "органичен произход" може да се има вяра. А и за злоупотребата с етикета "био" всеки съвестен и информиран потребител знае достатъчно.

 

Именно в информираността се крие разковничето на проблема. Колкото повече знае човек, толкова повече паранои може да придобие той! Но и ще бъде далеч по-способен да предпазва себе си и своите близки.

 

Точно поради последната причина ви предоставяме полезен списък с продуктите, които е най-вероятно да съдържат пестидици в пъти над нормата.

 

Ябълки

 

Целина

 

Чери домати

 

Краставици

 

Грозде

 

Люти чушки

 

Нектарини

 

Праскови

 

Картофи

 

Ягоди

 

Спанак

 

Сладки чушки

 

Къдраво зеле

 

Тиквички

 

Маруля

 

Боровинки

 

Тлъсти червени меса

 

Мляко

 

Кафе

 

Вино

 

Шоколад

 

Добрата новина е, че има плодове и зеленчуци, чието отглеждане почти не изисква употребата на пестидици. И това са:

 

Лукчо и приятели

 

Сладка царевица

 

Ананас

 

Авокадо

 

Аспержи

 

Сладък замразен грах

 

Манго

 

Папая

 

Патладжан

 

Пъпеш

 

Киви

 

Обикновено зеле

 

Диня

 

Сладки картофи

 

 

Грейпфрут

 

Гъби

 

Напомняме, че, особено през пролетно-летния сезон, е изключително важно да следи произхода на плодовете и зеленчуците. За всеки случай, измивайте всички плодове и зеленчуци по няколко пъти, под силната струя на течащата вода.

 

Списъкът е на TheDailyGreen.

 

Рецепти