Можем да готвим паста много по-бързо
от Kulinar.bg | 04 юни 2015
Ако знаем този трик

Винаги сме се интересували от това как се прави паста по правилния начин.

 

Възникват въпроси от рода на – в колко точно вода трябва да се вари, трябва ли да слагаме сол във водата, колко е точното време за варене на паста, за да не се получи нито сурова, нито преварена, трябва ли да изплакнем пастата под течаща вода, трябва ли да изцедим водата напълно...

 

Наистина има доста неща, за които трябва да се помисли, когато правим паста.

 

Ние я предпочитаме, когато нямаме време, тъй като различните продукти от вида "паста” се приготвят бързо, особено, ако в соса, който сме избрали, няма месо или кайма.

 

Едни спагети с доматен сос са чудесна вечеря за тези, които току що са се прибрали от работа и нямат сили да готвят продължително.

 

Но знаете ли, че има и един много хитър начин да сготвим пастата още по-бързо.

 

По принцип сме свикнали да слагаме повече вода, за да се предпазим от залепване на макаронените изделия. И в това си има логика, но ако говорим за бързина, то количеството на водата трябва да е доста малко.

 

 люба грънчарова


Или направо да си кажем – трябва да е само толкова, колкото да покрием пастата.

 

Не е нужно да оставяме водата да заври и тогава да слагаме пастата. Напротив – сложете пастата в дълбок тиган, налейте вода, колкото да покрие и сложете на котлона. Пастата ще се сготви докато водата заври. Двата процеса се случват едновременно. По този начин пестим вода и електричество. Не е лошо, нали? 

 

Но нека да отправим и една препоръка – този метод не е подходящ за направа на големи количества паста. Добре е да не се готвят повече от 2 порции, тъй като, ако сложим повече, то и водата, необходима за покриване на пастата, ще се наложи да е повече.

 

Следователно времето за достигане на готовност ще е по-дълго. Ако готвите за двама, това е чудесна, бърза вечеря.

Рецепти