Лангош (унгарски мекици)
Лангош (унгарски мекици)
Източник: Thinkstock/Guliver
Тип ястие: тестени
Националност: унгарска кухня
Кулинар: шеф Готвач
време
90 мин.
порции
продукти
7 гр. мая
250 мл вода
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. олио
150 гр. кашкавал
Начин на приготвяне
лесна
1

В малък съд разтворете солта и водата. В друга купа смесете прясотото брашно със сухата мая. Добавете солената вода и разбъркайте. Ще се получи много лепкаво, затова може да добавите още малко брашно. Бъркайте с дървена лъжица или с ръце, докато спре да лепне.

2

Оставете тестото да втаса в купата, покрито с чиста кърпа. Оставете го за 30-40 минути, да удвои размера си.

3

Извадете го на набрашнена повърхност, разточете в квадратна форма. Изрежете парчета с голяма чаша с диаметър 10 см, колкото бройки се получат.

4

Разтеглете всяка с ръце. Трябва по края да е по-дебело, в сравнение с центъра. Оставете ги за още 30 минути да втасат повторно.

5

В тиган със загрята мазнина пържете мекичките лонгуш на партиди.

6

Сервирайте, докато са топли. Намажете всяка с сметана, смесена с чесън на прах, поръсете с настърган кашкавал. Вместо чеснов прах, можете да използвате пресен, зелен чесън, ситно нарязан. Дори ще изглежда по-красиво.

Подобни рецепти
Любопитно