Козунак с бадеми "Диана"
Козунак с бадеми "Диана"
Източник: Диана Димитрова
Тип ястие: тестени
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар. След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути).

2

6 от яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите.

3

В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята.

4

Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси.

5

Готовото тесто се оставя на топло да втаса.

6

Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите.

7

От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка. Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса, до удвояване на обема.

8

Фурната се загрява на 180 С. Пече се 50 мин. или до готовност.

9

От рецептата се получават два козунака. Вкусен Великден!

Подобни рецепти
Любопитно