Капама (Рафаела)
Капама (Рафаела)
Източник: Рафаела Искрова
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Приготвя се една голяма тенджера с капак. На дъното се поставят се две-три лъжици мазнина. Дъното се покрива със ситно нарязано кисело зеле.

2

В малко от олиото се задушава 1 глава наситнен лук, после се добавя ориза и дреболиите. Добавят се около 2 ч.ч. вода и се оставя оризът да абсробира водата - това е плънката за кокошката. 

3

Пълни се с приготвената плънка и се зашива корема с дебел конец. Преди да приключите с “кройката”, доливате малко водичка в коремчето върху плънката. Краката на кокошката се завързват -да не хвръкне! Готовата кокошка се поставя върху леглото от зеле с гърба нагоре.

4

Приготвят се зелеви сарми - с 1кг кайма смес, 1 чаша ориз, лук, чубрица, черен пипер и тънки лентички розова сланинка. Запържват се 2 глави лук-до прозрачност, прибавя се оризът.

5

Оризът се снема от огъня полусуров. Като поизстине, се обърква с каймата и се омесва. Повече не се пържи! Прибавя се чубрица и смлян черен пипер. 

6

Приготвят се зелевите листа и във всяко листо първо се поставя тънкото малко парченце розова сланинка и отгоре готовата плънка. Така приготвените сармички се подреждат около пълнената кокошка.

7

Между редовете сарми се слагат парчета свински филета или пържолки, наденичка и други меса по желание, 4-5 цели глави чесън, черен пипер и дафинов лист. Чесънът за капамата е най-важната съставка!

8

Като се подреди така капамата, отгоре се слага нарязано зеле, покрито с червен пипер, черен пипер, 3-4 лъжици свинска мас и вода.

9

Запича се на силна фурна, след което се оставя на 150 градуса за час-час и половина или повече според предпочитанията.

Подобни рецепти
Любопитно