Как да съкратим времето край печката по празниците
от Kulinar.bg | 12 декември 2012
Приготвянето на трапезата е забавление, а не задължение!

Идват празници, а с тях наближава и времето за бъркане, месене, разточване, печене. Всички обичаме вкъщи да мирише на вкусни курабийки или топла питка, но е редно и да си оставим възможност за почивка.
 

С тези съвети се надяваме да ви помогнем да съкратите времето край печката през почивните дни в края на годината и да се насладите максимално на изпечените вкусотии:
 

Качествени продукти

Използвайте продукти с високо качество, за да сте сигурни, че крайният резултат ще изглежда добре и ще има страхотен вкус. Често се опитваме да спестим, избирайки по-евтин вариант на някоя съставка, но не си струва да си развалите празника, рискувайки въпросната евтина алтернатива да съсипе цялата гозба.


Тоест, ако ще е нужна мазнина, изберете истинското чисто масло, а не маргарин или олио със съмнителни качества. Ако ще трябват яйца, уверете се, че са пресни и достатъчно големи, а по възможност потърсете домашни. Ако ще са нужни зеленчуци, не се спирайте на замръзналите и пуснати на промоция на някоя улична сергия, а посетете закрит пазар или друго изпитано място, откъдето сте купували и преди и сте останали доволни.

Гответе чисто

 

Не е нужно да обръщате кухнята с краката нагоре само защото е празник и приготвяте няколко ястия наведнъж. Направете си план – кое след кое следва, преговорете мислено стъпките на приготвяне, пригответе необходимите съставки (+ чиста и суха кърпа) и ги поставете в близост до вас

Идеята е да не се налага да търсите какаото в шкафа с набрашнени ръце или да сипвате сол с мазни пръсти. Можете да измиете използваната купа, докато чакате кексът да се опече, или да изхвърлите обелките от картофите, докато последните се задушават. Не трупайте мръсни съдове в мивката и отпадъци по плота с намерението да се справите с бъркотията на някакъв неуточнен по-късен етап.



Нагласа и разпределение на времето

Готвенето е важно, но не е единственото занимание, на което трябва да се посветите в кухнята. Използвайте времето и за общуване, друга домакинска работа, забавление...

Извикайте помощници за приготвянето на празничната торта. Включете децата в кулинарния процес, поговорете и се посмейте заедно с половинката си. Ако сте сами, погледайте телевизия, докато пилето цвърти весело във фурната, или полейте цветята, докато варите яйцата. Не си повтаряйте, че е много трудно да се справите с всичко и как всичко на вас чака.

Напротив – забавлявайте се и вършете работата не с мисълта, че отмятате задължение, а че сте посветени на едно от любимите си занимания. 

Рецепти