Как да различим качествения соев сос от фалшивия?
от Симона Иванова | 21 септември 2015
Няколко лесни трика

Ползвате ли често соев сос?

 

Той е чудесе за маринати, за сосове и за придаване на един по-специфичен вкус на ястията.

 

Всъщност соевият сос дори е полезен! Това е така заради високото съдържание на аминокиселини и антиоксиданти. Консумацията му подобрява кръвообращението и защитава от сърдечносъдови заболявания.

 

Но става дума само за качествения соев сос! Другият дори може да навреди на организма ни.

 

Днес ще ви дадем няколко съвета, как да различите качествения соев сос от фалшивия.

 

Е, най-добре, разбира се, е да си го приготвите вкъщи. Това е сложен и времеемък процес, затова най-често прибягваме до купения.

 

На какво да обърнете внимание в магазина?

 

1. Най-важното правило - купувайте соев сос само в стъклена бутилка. Качественият соев сос не е възможно да се съхранява в материал, различен от стъкло, затова ако соевият сос е в пластмасова бутилка, то значи не е истински. 

 

2. Ако сосът е с метална капачка, при натиск тя не бива да "пука". Сосът се налива в бутилки още докато е горещ, а при изстиване образува вакум. Затова при натиск не бива да пука. 

 

Ако има пукот, означава, че опаковката не е херметически затворена, което пък означава, че сосът може да е развален.

 

3. Бутилката трябва да е прозрачна, а съдържанието да се вижда спокойно. Това е чисто психологически трик, но означава, че производителят няма какво да крие (както и с кетчупите). Ако не виждате цвета на соса, изобщо не го купувайте.

 

4. Цветът трябва да е тъмно кафяв и обезателно да е леко прозрачен.Ако има тъмночервени или оранжеви оттенъци, то несъмнено има изкуствени подобрители.

 

33581

5. Натуралният соев сос не се нуждае от консерванти, защото има естествени антиоксидантни свойста. Затова избягвайте сосове, които имат твърде много Е-та.

 

6. В състава на соевия сос влизат само пшеница, сол и соя. Ако има други съставки, по-добре не купувайте продукта.

 

7. На етикета трябва да пише, че сосът е направен по метода на естествената ферментация. Ако не пише, означава, че не е получен така.

 

 

33582 

8. Протеиновото съдържание в качествения соев сос е 6-8 %.

 

9. Сосът може да не е натурален, а да има добавки парченца зеленчуци. В такъв случай те трябва да имат истинския си цвят - чесънът да е бял, морковът - оранжев.

 

Ако вследствие на "престоя си" в соевия сос, са променили цвета си, то значи в него има изкуствени оцветители.

 

10. Не се подлъгвайте по ниската цена. Продукт, чието добиване отнема месеци, дори година, не може да бъде толкова евтин. Качественият сос трябва да има средно висока цена.   

 

33580

Пържени крилца "перфекто"

кадри - youtube.com

Рецепти