Индийска палачинка Доса
Индийска палачинка Доса
Източник: Thinkstock/Guliver
Тип ястие: основно
Националност: индийска кухня
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
3 ч.ч. ориз
1 к.л. сминдух
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Измийте ориза и лещата добре. В оригиналната рецепта лещата е черна и обелена, ако успеете да намерите такава, използвайте нея. Сложете сминдуха (може и на семена). Разбъркайте добре и налейте виода в съда, колкото да ги покрие. Оставете за преза нощта.

2

На другата сутрин отцедете водата. Сложете на порции в блендера или кухненския робот, като добавяте по много малко вода, ако се налага. Трябва да се получи гладка паста.

3

След като цялата смес е готова, сложете в голяма купа и сложете достатъчно вода, за да се получи тесто. Гъстотата трябва да е такава, че когато сложите лъжицата да не се потапя бързо в тестото.

4

Добавете сол и сложете тестото на топло в покрит съд за 6-8 часа. След тази ферментация, разбъркайте тестото добре. Сега е готово да си направите палачинки доса.

5

Сложете малко олио в малка купа. Ще ви трябва още ледена вода, голям, незалепващ тиган, 2 листа домакинска хартия, черпак, шпатула и четка за мазане.

6

Потопете леко една от хартиите и с нея поръсете в тигана. Това ще предотврати слагането на много мазнина.

7

След това с помощта на черпака направете палачинките по познатия начин. Всяка палачинка изсипвайте в средата на тигана, с въртеливи движения разпределете тестото. Трябва да се получи голяма палачинка около 16 см диаметър.

8

Намажете палачинката с олио, след като сте я разпределили. Обърнете и изпържете и от другата страна.

9

За да не се презагрява тигана, потопете 2 хартия във студената вода, изстискайте излишното количесто и избършете тигана, за да се охлади. Това ще попречи на неравномерното разпределяне на следващото тесто.

10

Сервирайте с пълнеж и гарнитура по желание.

Подобни рецепти
Любопитно