Защо да подслаждаме напитките с мед вместо със захар?
от Kulinar.bg | 08 август 2014
5 причини, които ще ви убедят

Има продукти, за които сме наясно, че са супер полезни и че трябва да ги приемаме всеки ден.

 

Медът, безспорно, е сред тях! Знаем, че сте запознати с вълшебните му свойства, но сега искаме да ви дадем 5 причини, които ще ви накарат да подслаждате кафето или чая си точно с меда.

 

Не само, че е изключително полезен, но и захарта и всякаквите други подсладители са доста вредни. Да не говорим, че медът има невероятен аромат, който чудесно допълва билковия или кофеиновия такъв.

 

Има антибактериални свойства

 

Едно от най-добрите предимства на меда е силата му срещу болестите. Всеизвестен факт е, че той действа като антибактериално средство и се използва като съставка за много лекарства. А и всички знаем – когато сме болни, хапваме по една лъжица мед. Така че е съвсем добре всеки ден да го добавяме към чая или кафето си. Така ще заздравим и имунната си система.

 

Съдържа много важни винамини

 

Вегетарианец сте? В такъв случай шансовете ви да пропускате да приемате някои от най-важните витамини, които се съдържат в месото, са големи. Добрата новина е, че медът е чудесен заместител, богат на аминокиселини и витамини от групата B. Всъщност, оказва се, че именно медът се смята за първия източник на протеин на тази планета.

 

Помага при стомашни заболявания

 

Ако страдаме от болезнени спазми в стомаха, подуване на корема или колит, медът е фантастично хомеопатично лекарство в тези случаи. Той успокоява разстроения стомах и подобрява действието на храносмилателната система. Следващият път, когато изпивате дълготрайни болки в стомаха, просто заместете вредната захар и подслаждайте чая си с мед. Ще видите, че след известно време резултатът ще е на лице.

 

Антиоксидант е

 

Всички трябва да се радваме, когато увеличаваме по някакъв начин приема си на продукти, които са антиоксиданти. Медът е точно такъв и е чудесно средство за борба със свободните радикали, развитието на хронични болести, преждевременното стареене и раковите заболявания. Важно е всеки ден да похапваме, или в случая – попийваме, мед.

 

Предпазва от сезонни алергии

 

Ако страдаме от сезонни алергии, към дървета или трева например, медът ще ни помогне да се справим с проблема. Той е естествено средство за това. Ако успеем да намерим мед от региона, в който живеем, е най-добре. Смята се, че консумацията на местен мед помага да облекчаването на алергиите, като позволява на организма да изгради естествен имунитет срещу определените алергени.

Рецепти