Забранени храни за бременни
от Инна Митева | 24 март 2015
Ето кои храни трябва да избягвате на всяка цена

Има доста неща, които биха могли да ви стресират по време на бременността. И храненето е едно от тях! Приятелите, близките, дори някои напълно непознати хора се чувстват длъжни да ви дават непоискани съвети за щяло и нещяло. Така списъкът с позволените храни често противоречи на този със забранените. А вие стоите по средата изнервени, гладни, с празен корем и един куп тревожни мисли.

 

Ето защо днес ще се опитаме да изброим продуктите, за които със сигурност се знае как точно се отразяват на бременната жена.

 

Червена светлина: Строго забранено!

 

Защо някои храни са позволени, само ако не сте бременни? Отговорът е много прост - промените в имунната ви система през тези 9 месеца ви правят по-податливи на потенциалните болести, които може да "хванете” от съответния продукт.

 

Ако преди година консумацията им е била виновна за вашето леко стомашно неразположение, сега последствията могат да бъдат много по-сериозни - от дехидратация до прекъсване на бременността.

 

Ето кои храни трябва да избягвате на всяка цена:

 

Яйца

 

Има шанс суровите яйца да са носители на салмонела - бактерия, която предизвиква треска, повръщане и диария. Ето защо е важно да не консумирате дресинг за салата "Цезар”, майонеза, рохки яйца, яйца на очи - изобщо всички ястия, в които има опасност яйцата да не са преминали достатъчна термична обработка.

 

Ако много ви се хапват яйца, пригответе си ги у дома, но трябва да бъдете сигурни, че сте ги държали достатъчно дълго на висока температура.

 

Суши и риба

 

В апетитните оризови хапки обикновено има сурова риба, която обаче крие сериозни рискове за здравето на вашето бебе. Има шанс парченцата месо да съдържат болестотворни организми, затова е най-добре да оставите японската кухня за дните след раждането.

 

Веществата, съдържащи се в някои видове риба, предназначена за готвене, също биха могли да имат пагубно въздействие върху плода. В месото от акула, риба тон, риба меч и други големи риби се съдържат високи нива на метилживак - съединение, което може да увреди нервната система на бебето.

 

Впрочем в месото на повечето риби се съдържат следи от живак, затова най-безопасно е да консумирате храни от тази категория веднъж седмично или по-рядко. Позволените видове са сьомга, сом, морска треска и скариди.



Някои специалисти дори съветват жените в детеродна възраст да ограничат консумацията на риба до минимум, защото тялото задържа опасното вещество с години.



Непастьоризиран сок или мляко

 

Избягвайте да пиете сокове и млека, купени от случайни щандове с напитки. Има шанс те да не са пастьоризирани, а тъкмо този процес гарантира липсата на бактерии и токсини. Четете внимателно етикетите и подбирайте стоките, на които се доверявате!



Тук трябва да споменем и меките, миризливи сирена, повечето от които се приготвят именно от непастьоризирано мляко. Ако много ви се дояде нещо подобно, може да хапнете сирене "Фета”, но отново ви напомняме, че проверката на етикета с цел установяване на вида мляко, използвано при производството, е задължителна. В противен случай рискувате да се заразите с листериоза - тя уврежда плода, а понякога води и до спонтанен аборт.



Недобре измити плодове и зеленчуци

 

Разбира се, че е препоръчително тези продукти да са основни в менюто ви. Но обезателно ги мийте старателно! Недобре измитите плодове и зеленчуци крият риск от заразяване с токсоплазмоза и листериоза - две болести, които сериозно ще застрашат здравето на вашето бебе.

 

Жълта светлина: Консумирайте с повишено внимание!

 

Някои храни не са строго забранени, но са позволени в съвсем малки количества. Вижте кои са те и ги включвайте в менюто си само от време на време.

 

Кофеин

 

Що се отнася до ободряващото вещество и неговото въздействие върху организма на бременната жена, проучванията могат да бъдат изключително объркващи. Някои от тях твърдят, че консумацията му е опасна, а други - тъкмо обратното.

 

Все пак най-разпространеното мнение е, че малки количества кофеин не вредят. Като под "малки” се разбира до 300 милиграма. За да се ориентирате по-добре, ето приблизителните стойности кофеин в 1 чаша (240 мл)… 

 

Турско кафе 95-200 мг

 

Кафе с филтър 60-100 мг

 

Разтворимо кафе 27-173 мг

 

Капучино, Лате, Мока 63-175 мг

 

Еспресо (30 мл) 47-75  мг

 

Безкофеиново кафе 2-12 мг

 

Черен чай 35-175 мг

 

Зелен чай 10-40 мг

 

Разтворим чай 20-80 мг

 

Студен чай 7-25 мг

 

Топло какао 2-15 мг

 

Мляко с какао 1-15 мг

 

Горещ шоколад 5-35 мг



Данните са публикувани в http://www.caffeineinformer.com/ и варират според марката на продукта и мястото на приготвяне.



Бързо хранене

 

Препоръчително е да подходите с едно наум и към представителите на бързото хранене. Съдържащите се нитрати в любимия ви хот-дог, хамбургер или дюнер биха могли да увеличат риска детето ви да заболее от мозъчен тумор или диабет. Поне според някои проучвания.

 

В тази графа влизат и газираните напитки с високо съдържание на захар или подсладители.

 

И без това тези продукти са изключително вредни за вас, дори да не чакате бебе! Най-добре е да ги избягвате, а ако все пак не можете да устоите на изкушението - не си позволявайте консумацията на подобен тип храни и напитки по-често от веднъж седмично.

 

Месо и колбаси

 

За да предпазите себе си и бебето от острото паразитно заболяване токсоплазмоза, е важно да подхождате с особено внимание към консумацията на месо. Ограничете употребата на салами и колбаси, а суровото месо обработвайте с повишено внимание.

 

Заразяването може да възникне в резултат от хапване на недоизпечено месо, както и от допир между устата и ръка, нож, прибор или дъска за рязане, които не са били добре измити след контакт с месото.

 

Рецепти