Дърпана баница
Дърпана баница
Източник: Валя Славкова
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
време
> 90 мин.
порции
продукти
2 бр. яйца
1 щипка сол
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
300 мл вода
400 гр. мас
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Брашното се прави на кладенче и се прибавят сол, оцет, олио, вода и един белтък. Замесва се твърдо тесто.

2

От тестото се оформят 18 – 22 топчета според големината на тавата (по-големи от орех). Поставят се върху кърпа и се завиват, като се оставят да се отпуснат 30-40 минути.

3

Намазва се тавата за печене с неразтопена свинска мас и се оставя на хладно. Останала мас се разтопява. Всяко топче се потапя в разтопената мас и се разтегля на ръка така, че да покрие дъното на тавата и краищата се притискат към стените за да се залепи.

4

Натрошено, сиренето се поставя през една кора. Освен, че се топят в мас при разтеглянето, се поливат и с малко разтопена мас. Това се повтаря докато питките свършат. Тази баница се прави в студено помещение. Свинската мас може да се замести с краве масло.

5

Останалия жълтък плюс цялото яйце се разбиват леко и се намазва баницата отгоре. Пече се в силно загрята фурна на 250⁰С 30 – 40 мин., като температурата при печенето се намалява постепенно до 200⁰С. По време на изпичането, баницата се надува като балон.

6

След изваждане от фурната, гореща, баницата се наръсва с вода и по желание със захар. Покрива се с кърпа и се оставя 10-15 мин. да престои.

Подобни рецепти
Любопитно