Добуш торта
Добуш торта
Източник: Petya Keranova
Тип ястие: десерт
Националност: унгарска кухня
Кулинар: Petya Keranova
време
> 90 мин.
порции
продукти
420 бр. захар
15 бр. яйца
400 гр. масло
1 пак. ванилия
50 гр. нишесте
100 гр. шоколад
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Това е оригиналната рецепта за Добуш торта, която е крита 110 години. Уточнявам това, защото у нас е познат и един друг вариант, приготвян от бабите и майките ни, който е не по-малко вкусен, но не е истинската торта. Кръстена на създателя си - изкусния сладкар Добуш - тя е била любимата торта на австро-унгарската императрица.
За блата:
-6 яйца
-150 гр брашно
-120 гр захар

2

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, белтъците се разбиват с 2/3 от захарта, докато се сгъстят, жълтъците се разбиват с останалата захар, смесват се бавно и се добавя брашното. Пече се на 180 С, реже се на 6 блата с конец.
За крема:
-9 яйца
-300 гр захар
-400 гр масло
-ванилия
-50 гр брашно или нишесте
-100 гр размекнат шоколад

3

Маслото се разбива с размекнатия шоколад, яйцата се разбъркват със захарта и брашното и се бъркат на бавен огън, докато стане гъста хомогенна смес. Яйчената смес се добавя към шоколадово-маслената, оставя се леко да се охлади, но не прекалено, за да може да се намазва.  

4

Сглобява се тортата, като се редуват блат-крем, но се оставя 1 блат и достатъчно от крема, за да се оформи отгоре и отстрани, както и да се шприцоват розички, за да служат за упора на карамеловите ветрила, които са запазената марка на Добуш тортата. 

5

Те се приготвят по следния начин: Отбележете си върху последния блат толкова парчета, на колкото ще разрязвате тортата, като не ги разрязвате до края. Разтопете 3/4 чаена чаша /150гр/ кафява захар и залейте блата с горещия карамел, доразрежете парчетата и изчакайте карамела да се втвърди. Шприцовайте розичките и наредете ветрилата, подпирайки ги на тях.

Подобни рецепти
Любопитно