Богата капама в зелев лист
Богата капама в зелев лист
Източник: Петя Славчева
Тип ястие: основно
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Месото се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион, счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне половин час в покрит съд.

2

Каймата се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със ситно нарязания лук и ориза. Съединяват се двете смеси, прибавят се дафиновия лист, бахара, копъра, половината от виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките.

3

На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка.

4

По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието. Пълни се с приготвената смес от месата и каймата.

5

Отгоре се нареждат кръгчета от кървавицата (наденицата). Завива се със зелевите листа, да стане като голяма сарма. Смесва се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и се налива в съда, почти да покрие ястието.

6

Отгоре се намазва с мазнината. Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. След като заври, се пече на около 200 С. 

7

При сервирането се обръща върху чиния (плато) и се реже като торта.

8

Ястието може да се приготви и в малки гювечета за индивидуално сервиране.

Подобни рецепти
Любопитно