Шоколадово-малиново желе с лимоново мляко
Шоколадово-малиново желе с лимоново мляко
Източник: Маргарита
Тип ястие: десерт
Кулинар: Маргарита
време
90 мин.
порции
Начин на приготвяне
лесна
1

Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта на пухкав крем, добавят се постепенно смесените и пресяти брашно, какао и бакпулвер.

2

Разбърква се внимателно и се изсипва във форма за торта с диаметър 22 см. Пече се на 180 градуса до суха клечка. Оставя се да изстине напълно и се разрязва с конец на две хоризонтални половини. 

3

Сокът от компота се смесва с половината желатин, който предварително е накиснат в малко вода и разтопен, без да завира. Желираният компот се изсипва в тава или купа такъв размер, че дебелината му да е около 2 см. Слага се в хладилник до пълно втвърдяване и се нарязва на кубчета. 

4

Прясното мляко се овкусява на вкус със захар, ванилия или лимонова есенция по желание. Към него се добавя останалия желатин, накиснат в малко вода и разтопен, без да завира.

5

От бурканчето сладко и маскарпонето (може да бъде заменено с разбита до твърдо неподсладена сметана) се приготвя крем, с който се слепват двете половини на блата. Тортата се стяга с ринг или във форма с махащи стени. 

6

Върху слепените блатове се нарежда нарязаното на кубчета малиново желе. Върху него се сипват 10-15 лъжици от млякото. Оставя се в хладилник 1 час да стегне и върху него се изсипва останалото мляко. 

7

Добре е да престои в хладилник поне 1 нощ, за да стегне желатинът добре. Малиновият вкус може да бъде заменен според вашите предпочитания. Добър апетит!

Подобни рецепти
Любопитно