Тортата на кръстницата
Тортата на кръстницата
Източник: Petya Keranova
Тип ястие: десерт
Националност: българска кухня
Кулинар: Petya Keranova
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

2 яйца се разбиват добре с 12 супени лъжици захар, до побеляване. Прибавят се 6 супени лъжици олио, 6 супени лъжици кисело мляко с 1 чаена лъжица хлебна сода в него (или бакпулвер в брашното) 20 супени лъжици брашно.

2

Разделя се на 2 части, изпичат се по отделно във форма за торта с незалепващо покритие или обикновена намазана с олио и посипана с брашно.

3

Единият блат се полива добре със сока от компота, обикновено от кайсии, защото вкусът му се връзва добре със сметаната, но може и всеки друг, като например праскови, малини, ягоди, ананас.

4

Сметаната се разбива добре с миксер: 1 кофичка с 3 кафени чаши пудра захар.

5

Намазва се блата, нареждат се плодовете от компота, отново се намазва със сметана, слага се втория блат, сиропира се.

6

Цялата торта се намазва добре със сметаната, отгоре се оформя плътно с плодове, например портокал, киви, ананас, банан (но той потъмнява), ягоди, малини, пресни или коктейлни черешки. В случая аз съм се спряла на комбинацията от мандарини, киви, боровинки (може сладко, замразени или пресни) и десетина зърна грозде.

7

За да придобие тортата завършен вид я намазваме с четка отгоре с, предварително накиснатия в 5 супени лъжици вода, желатин, който разтваряме напълно на водна баня за няколко минути. Може и без него. Тортата престоява една нощ преди консумация.

Подобни рецепти
Любопитно