Топ 6 храни, които да избягваме преди лягане
от Kulinar.bg | 21 октомври 2014
Тъй като предизвикват стомашни проблеми

Да ядем точно преди да си легнем е може би най-сигурната рецепта за напълняване. Всички вече добре научихме този урок.

 

Но има няколко храни, които никога, ама никога, не трябва да хапваме преди да си легнем.

 

Има храни, които се преработват много по-трудно, предизвикват гастроезофагеален рефлукс (връщане на стомашно съдържимо в хранопровода), киселини и други стомашни неразположения.

 

Има и един вариант на "тих рефлукс", който няма същите външни изяви и хората, които страдат от него, просто не знаят това.

 

Около 50% от американското население страда от въпросния рефлукс. Трябва да оставяме поне 3 часа между вечерята и отправянето към леглото.

 

Ако все пак ви се случи да огладнеете късно вечерта, трябва да знаете кои храни и напитки никога не трябва да консумирате в тези моменти.


Алкохол

 

Вероятността да получите рефлукс се увеличава, ако консумирате алкохол точно преди да си легнете.


Газирани напитки

 

Киселината в тях е толкова силна, че може да предизвика стомашно напрежение и болка.


Шоколад 

 

Особено този, който има високо съдържание на мазнини, които заедно с кофеина и по-малко известния стимулант теобромин правят неочаквано лоша комбинация.


Сирене

 

Още една много мазна храна. Но трябва да знаем, че относно преработката и рефлукса меките сирена, като фета и моцарела, предизвикват повече дискомфорт.


Ядки

 

Ако през деня те са най-добрата закуска между храненията, то през нощта е обратното. Като лошият вариант са кашу, орехи, макадамия и фъстъци. Високото съдържание на мазнини предизвиква рефлукс и стомашни проблеми.


Кафе

 

Ако имате навика да пиете кафе след вечеря, то трябва да го изкорените. Допълнително увеличава киселинността в стомаха. Но ако много ви се пие кафе, тогава нека е безкофеиново, което има значително по-малки нива на киселинност.

Рецепти