Полезните свойства на соргото
от Kulinar.bg | 29 юли 2014
Житна култура с много преимущества

Чували ли сте за сорго? Това е растение от семейството на житните култури.

 

Познато е на човечеството от няколко хиляди години. Ще се учудите ли, ако ви кажем, че в него се крият редица полезни вещества, заради които горещо ви препоръчваме да го опитате? Ако ви стана интересно, продължете да четете.

 

Ето какво се крие в соргото.

 

Високо съдържание на калций, желязо, протеини и фибри. Което автоматично го прави една от храните, на които трябва да наблягаме, особено ако имаме установен дефицит на някои от тези минерали, например.

 

В последно време се свързва със здравето на сърдечната система.

 

Ето кои храни пазят сърцето, част от средиземноморската диета.

 

Големият състав на антиоксиданти в соргото представлява сериозно наличие на полифенолни съединения. В културата се съдържа специален восък, част от който са поликозанолите, помагащи за намаляването на високите нива на холестерол в кръвта.

 

Вижте и кои са най-богатите на антиоксиданти храни.

 

Нарастващият брой на хора с глутенова непоносимост, обръща все по-често фокуса въху култури като соргото. Тъй като е абсолютно освободено от наличие на глутен и е много подходящ заместител на пшеничното брашно. Въпреки това тестените изделия, направени от сорго са еластични. Използва се успешно и за направа на хляб, блат за пица, палачинки и др.

 

Предлагаме ви да видите и тази примерна диета без глутен.

 

Ако разполагате с млени зърна от сорго, можете да си проготвите каша, сладка или солена.

 

Брашното от сорго се използва за смесване към други типове брашно. Това обогатява състава им и прибавя още полезни свойства.

 

Освен всички полезни свойства, соргото има и още едно преимущество – отглежда се лесно и издържа на сурови условия. С минимално количество вода може да се разчита на добра реколта.

Рецепти