Парфе със сок от вишни и нар
Парфе със сок от вишни и нар
Източник: Vaklina Alexieva
Тип ястие: десерт
Кулинар: Vaklina Alexieva
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
лесна
1

За блата: оставете яйцата известно време на стайна температура. Разбийте 2 от тях с щипката сол, докато се сгъстят и побелеят.

2

Прибавете брашното като внимателно обърквате да не спадне сместа и печете на 180 С до готовност - не повече от 15 минутки.

3

Оставете да се охлади.

4

За сиропа - изцедете добре вишните и нара.

5

Играчката тук е в изцеждането на нара, но аз го направих така - взех обикновена сокоизтисквачка, от тези пластмасовите, разрязах нара през средата и го изцедих като портокал.

6

След това зърната от нар ги притиснах през метален гевгир, за да изкарам колкото се може повече сок.

7

Смесих двата сока и сложих мъничко захар.

8

С част от сиропа напоих блата.

9

За крема - 6 яйца, захарта (на вкус), зрънцата ванилия, брашното и царевичното нишесте се разбиват с миксер.

10

Колкото по-пухкав крем направите, толкова по-лек и въздушен ще е кремът накрая.

11

Добавете разбивате яйцата, загрейте млякото в тенджерка.

12

Като се затопли, започнете да го прибавяте към яйцата, като едновременно разбивате на ниска степен с миксера.

13

Разтворете желатина в съвсем малко вода и след като набъбне, го прибавете към топлия крем.

14

Не се учудвайте, това е изпитана техника за сгъстяване с желатин, когато се прибавя към гореща смес :) На този принцип се прави и пана кота-та :).

15

Най-добре е кремът да изстива на стайна температура, като често се разбърква, за да се махне коричката отгоре.

16

Не го покривайте още горещ с прозрачно фолио, тъй като от конденза, кремът се разрежда и не бих казала, че е върхът.

17

Ако изстива, така да се каже, насилствено на по-студено, най-вероятно ще се образуват бучки, които не са много приятни при ядене.

18

Когато кремът е напълно студен, прибавете към него разбитата на пухкав крем сметана. Можете да ѝ прибавите и пакетче фиксатор.

19

За желирането - сокът от нар и вишни се смесва с разтопения на водна баня желатин и се оставя на стайна температура.

20

Не трябва да го изсипвате веднага, трябва да изчакате леко да се сгъсти преди да залеете парфето, което също леко трябва да стегне преди това иначе ще се смесят шарките или заливката ще изтече между стените на ринга.

21

Когато сглобявате парфето в ринга, бъдете внимателни, трябва да сте сигурни, че рингът няма да се отвори.

22

Тъй като аз ползвам от тези, които се разширяват на различни диаметри, а те нямат закопчалка (поне моя), много е важно да сте си осигурили защита от отваряне, защото кремът, преди да стегне, е редичък и ще стане вселба :) Аз лично го вързах с една панделка и стегнах здраво.

23

Сложете блата на дъното, залейте със сироп, отгоре изсипете крема и заравнете. Рингът трябва да е около 10 см. височина за това количество.

24

Приберете в хладилника да стяга и когато като пипнете с пръстче отгоре, то не потъва, а желето вече се е посгъстило (не напълно, за да можете да го размазвате), залейте крема с желето, заравнете и приберете за поне 2 часа в хладилника.

Подобни рецепти
Любопитно