Никулденски шаран по болярски
Никулденски шаран по болярски
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
Празник: Никулден
Сезон: зима
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилник.

2

Отделно, в сгорещената мазнина и малко вода, се задушава нарязаният на ситно лук до златисто оцветяване, заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и солта на вкус.

3

Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и, след като бъде напълнен, се зашива.

4

Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода, и се пече в умерена фурна до готовност.

Подобни рецепти
Любопитно