Най-вкусната от всички – царската туршия
от Kulinar.bg | 19 септември 2014
Задължителна за масата!

На дали ще бъде пресилено да кажем, че царската туршия е туршията на туршиите. Тя е толкова цветна и богата на вкусове, че друг вид туршия не би могъл да я замести.


И тъй като едва ли има домакинство, което да не си затваря на есен поне по 5-6 бурканчета, решихме да ви дадем едно много добро предложение за царска туршия. С него масата ще изглежда винаги пълна и мезето за ракията ще е осигурено.


Наред с това, ще ви покажем и най-добрите потребителски рецепти, с които може да разнообразите.


Необходими продукти:


5 кг камби

2 целини – главите и листата

2 кг карфиол

2 кг моркови

1 ч.ч. сол

½  ч.ч. захар

1.3 л оцет

2 корена хрян

2 глави стар чесън


Начин на приготвяне:


Измийте всички зеленчуци. Почистете камбите от дръжките и семената и нарежете всяка чушка на четири.


Обелете целината и я нарежете на кубчета. Накъсайте карфиола на розички. Обелете морковите и ги нарежете на колелца.


Смесете всички продукти със солта и захарта. Оставете ги д престоят едно денонощие.


След това отцедете сока, прибавете оцета и загрейте на котлона, докато кипне. Оставете настрана, за да изстине.


Наредете зеленчуците в буркани с големина по желание. Във всеки буркан сложете по парче хрян, скилидки чесън и от листата нарязана целина.


Залейте със студената марината.


Претакайте бурканите 4 пъти през 3 дни.


Ако не желаете да претаквате туршията, затворете здраво бурканите и ги стерилизирайте за 5 минути.


Царската туршия на Диана

 

Царска туршия "Ани"

 

Царска туршия (Ивелина)

 

Царска туршия "Виолета"

 

Царска туршия "Аничка"

 

Парена царска туршия

Рецепти