Лютеницата на баба
Лютеницата на баба
Източник: Rusiana Mihaylova
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Червените чушки се измиват, подсушават и почистват от семките и дръжките. Пекат се на огнище и се поставят в съд с похлупак, за да изстинат.

2

Така задушените чушки се белят лесно, а изпичането на огнище им придава приятен пушен аромат.

3

Патладжаните също се пекат на огнище и се задушават в съд с похлупак. При липса на огнище, зеленчуците се пекат във фурна, като се обръщат периодично.

4

Изпечените чушки и патладжани се обелват. След това се смилат на едро. Едросмляните зеленчуци се смесват с предварително приготвеното доматено пюре.

5

Добавя се олио, и се варят на слаб огън. Когато лютеницата заври, се бърка постоянно, за да не загори. Добавят се сол и захар, и се опитва.

6

Дегустира се. Пожелание се добавя магданоз. Готовата лютеница се пълни в бурканчета до ръба. Стерилизира се 30 минути.

Подобни рецепти
Любопитно