Кухненски трикове за улеснение на готвенето
от Kulinar.bg | 31 октомври 2014
С които то да стане още по-приятно

Готвенето, в много случаи, изисква доста време, а ние не винаги разполагаме с него и затова посягаме към по-лесния вариант – полуготови храни и недотам здравословни алтернативи на нормалната вечеря.

 

Затова е добре да знаем някои трикове, с които готвенето да се улесни в пъти.


Готварска книга

 

Почти винаги тя страда от това, че я слагаме наблизо, докато готвим, за да поглеждаме в нея. Затова е добре да се снабдите със стойка за книги, или използвайте от онези закачалки със щипките в двата края. Така ще можете да ги държите отворени и висящи от някой шкаф, без да ги цапате всеки път с различни неща.


Буркани

 

В случай, че нямате отварачка, използвайте гумени ръкавици, за да ги отворите. Това дава повече сцепление и е по-лесно да отворим буркан. Ако не става отново, можем да сложим буркана, но такъв с метална капачка, на топлината на котлона. Това ще го отвори много по-лесно.


Зелени на цвят зеленчуци

 

За да запазите цвета им, след като сте преминали към топлинна обработка, сложете 1/2 лъжичка сол във водата.


Чесън

 

Беленето на чесън може да е неприятно преживяване. Но, за да се улесним, можем да сложим чесъна в микровълновата за 20 секунди и след това той ще се бели много по-лесно.


Босилек 

 

Рязането нуа босилек в тънки и дълги листенца, ако ни трябват такива за рецептата, може да не е толкова лесно, колкото изглежда. Направете купчинка от листенцата, започнете да ги оформяте като цигара, след това с помощта на кухненска ножица отрежете равни парчета.


Течен шоколад

 

Знаете, че по стените на бурканчетата с течен шоколад остава доста голямо количество от него. Не го изхвърляйте, сипете топло мляко в него, затворете и разклатете добре и воаля, имаме вкусен топъл шоколад.  

Рецепти