Коледна питка
Коледна питка
Източник: Теодора Георгиева
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Празник: Коледа
време
90 мин.
порции
продукти
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 бр. мая
1 к.ч. олио
5 бр. яйца
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Едно от яйцата се отделя за намазване. Замесва се тестото с посочените продукти и се оставя да втаса за поне един час.

2

Размесва се отново, разделя се на 8 равни топки. Всяка топка се прави на фитил, "завързва се на възел" и готовото тестено възелче се слага в тавата.

3

Наредената питка се оставя за още 10 мин да втаса.

4

Фурната трябва да бъде силно загрята предваритено, но се пече на не повече от 200 градуса.

Подобни рецепти
Любопитно