Какви рискове за здравето носи вегетарианството?
от Kulinar.bg | 22 август 2014
И защо не трябва да изключваме месото

Скоро проведено изследване реши въпроса "Здравословно ли е да не ядем месо?".

 

Оказва, че вегетарианците са по-малко здрави и в психически, и във физически аспект, в сравнение с тези, които консумират месо.

 

Проучването е проведено в Австрия и за целта му са проследени 4 групи от по 330 души: вегетарианци; такива, които ядат месо и много зеленчуци; такива, които ядат малко месо; хапващи месо всеки ден.

 

Какво показват резултатите – вегетарианците са по-слаби, следователно не страдат от болестите, характерни за дебелите хора – хипертония, диабет и др.

 

Но въпреки това по-често имат нужда от лекарска помощ. И това включва и психическото здраве, което е също толкова важно, колкото и физическото.

 

В какво се състоят техните здравословни проблеми – тревожност и депресивни състояния, рак и поява на различни алергии.

 

Според изследването, австрийците на пълнолетна възраст, които не консумират месо, имат по-ниско качество на живот като цяло и по-често се обръщат към лекарска помощ.

 

Това откритие абсолютно потвърждава теорията, че истината за здравословното хранене е в баланса на храните.

 

Ако изключването на месо от диетата не е съобразено с някакви лекарски предписания, то не бива да го премахваме от храната си.

 

Вегетарианската диета е бедна на наситени мазнини, които са вредните сред видовете мазнини. Но ключът е в регулираното поемане на въпросните мазнини, а не абсолютното им изключване.

Рецепти