Как да си направим истински качамак?
от Kulinar.bg | 22 юли 2014
Вижте историята и приложенията на това уникално ястие

Няма човек, който да не е чувал за качамак. И сме сигурни, че почти няма домакинство, в което това ястие да не се приготвя.

 

Вкусно е, леко е като текстура и чудесно се допълва с традиционното българско сирене.

 

Напоследък обаче все по-често приготвяме готов качамак от опаковка, пренебрегвайки стария метод на бабите. Е, разбираемо е, имайки предвид, че по първия начин качамакът е готов само за 2-3 минути, а за втория са нужни около 40-45. Но вкусът е абсолютно несравним!

 

Затова сега ще ви запознаем малко с историята на истинския качамак, на неговото приготвяне, както и с някои от най-добрите рецепти.

 

Какво всъщност е качамак?

 

Качамакът е традиционно ястие на Балканите. Приготвя се в България, Турция, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.

 

Основната му съставка е царевичното брашно. А, когато се приготви, наподобява вкуса на италианската полента и на румънската мамалига.

 

Качамакът в България

 

В България качамакът се появява през 18 в. и се налага като едно от най-често приготвяните ястия. Това е така поради лесното съхранение на царевицата.

 

Често по това време хората са забърквали качамак, след което са го изпичали. Така се е получавал хлябът "просеник".

 

В някои краища на България просеникът се прави и до днес и се полива със запържен червен пипер в свинска мас, поръсва се е с натрошено сирене или пък се е гарнира със свински пръжки (известни като "джумерки").

 

Качамакът може да се поднесе и като десерт. Нужно е само да се залее със сок от захарна тръстика или цвекло, наричани адъ, петмез или маджун.

 

В североизточна България пък се приготвя сладкиш от царевично брашно, или т.нар. "шупла".

 

Как да приготвим и гарнираме качамак?

 

За да направим истински качамак, са ни нужни царевично брашно, вода и много търпеливо бъркане.

 

Обикновено брашното се разрежда предварително с малко студена вода, за да се получи каша.

 

След това се сипва на тънка струйка в подсолена вода, която сме сложили на котлона.

 

Това, което трябва да знаем е, че вода не бива да се дослагва, след като вече сме започнали да сипваме брашното!

 

В продължение на около 40 минути, качамакът се бърка постоянно. Трябва да се получи гъста смес, през която лъжицата да оставя следи, а не да потъва.

 

Гарнирането на ястието може да бъде по желание. Най-разпространеният начин е да се запържи малко масло и червен пипер и да се изсипе въху качамака.

 

Сиренето също е доста добър вариант, който всъщност е почти задължителен. Вкусът му и този на качамака се сливат чудесно.

 

Пръжките пък са предпочитана гарнитура за качамак от мнозина, особено от любителите на месото.

 

Вижте и няколко рецепти за качамак, които ще ви впечатлят:


Качамак

 

Качамак с бъркани яйца

 

Винен кебаб върху качамак

 

Румънска мамалига (Качамак)

 

Полента (качамак) по генуезки

Рецепти