Испански козунак (trenzas de brioche)
Испански козунак (trenzas de brioche)
Източник: Мартина Николова
Тип ястие: тестени
Националност: испанска кухня
Празник: Великден
време
> 90 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Отделете 1 яйце и 50 г захар за намазване на козунаците.

2

Разтоврете маята в топлото мляко, заедно с щипка захар. Оставете да шупне. След това добавете и останалите продукти. Замесете тесто. Сложете го в намазнена купа, покрито с кърпа, да втаса.

3

Разделете тестото на 6 равни части. Всяка една на две – 1 по-голяма от другата. Направете дебели фитили. По-дългият завийте като подкова, а малкият сложете в средата й. Оплетете плитка. Повторете с всички парчета.

4

Получават се 6 малки козуначета. Като всеки от семейството си взима индивидуален. По желение можете да оплетете и един общ козунак.

5

Намажете козунаците сяйце и захар и ги оставете в тава, покрита с хартия за печене да втасат повторно.

6

Слагат се в студена фурна на 120 С за 20 минути. След това се услива до 200 – 220 С и печете за още 20 минути, или до готовност.

Подобни рецепти
Любопитно