Джузепе Ломушо и автентичният вкус на Италия
от Kulinar.bg | 16 април 2014
В сърцето на София врати отвори истинска италианска тратория

Trattoria "Il Maestro Giuseppe Verdi”, своеобразната къща на италианските традиции, е място, което ще открадне сърцето ти още в първите секунди.

 

Прекрачвайки прага, гостът на траторията веднага усеща онзи средиземноморски дух, заради който често изминава стотици километри.

 

Благодарение на кулинарния маестро Джузепе Ломушо и неговия чуден ресторант, пътешествието до Италия придобива съвсем друго измерение.

 

Вместена в романтична стара къща на една от централните софийски улици, траторията предлага автентично средиземноморско меню.

 

Това словосъчетание обаче далеч не е маркетингов трик, а самата истина. Израснал в малко градче в живописна Пулия, Югоизточна Италия, Джузепе от малък е запознат с вкуса на истинските продукти и никога не би изневерил на принципите си.

 

23246Брускети с морски дарове. Източник: Мартина Николова

 

23247Плата с плодове. Източник: Мартина Николова

 

Самият той е на мнение, че рецептите са излишни, когато налице е познаването на съставките и желанието за непрестанно развитие. Носейки този усет в себе си, всеки готвач ще бъде способен да създава точните съчетания и винаги да изненадва с неповторим вкус.

 

23253Различни видове паста. Източник: Милена Димитрова

 

Наблюдавам уверените му движения и усещам изкусителния аромат, разнасящ се от огромните тигани, в които успоредно приготвя ризото и паста. В красивата градина на траторията са се събрали десетки познати и непознати лица. Откриването на истинска италианска тратория в сърцето на българската столица не се случва всеки ден.

 

23251

 

23252Истинският готвач няма нужда от рецепта. Източник: Мартина Николова

 

Колкото повече Джузепе напредва в готвенето, толкова повече хора се струпват около масата, върху която ни показва кулинарния си талант.

 

След броени минути, имаме честта да опитаме истинско италианско ризото и паста, поръсено с автентично пармиджано, собствено производство. Както споменах, Джузепе Ломушо е от онези готвачи, които изключително много държат на продуктите, които използват. А автентична италианска кухня не може да се приготви без автентични италиански продукти.

 

23250

 

23248Обстановката също е по италиански. Източник: Милена Димитрова

 

Само този факт, сам по себе си, е напълно достатъчен, за да те привлече тук.

 

Когато към вкусовите качества прибавим приятния интериор в средиземноморски стил, мястото става още по-неустоимо.

 

Чудесната селекция вина от различните италиански региони допълва усещането за топлия италиански пейзаж.

 

Казано накратко, Trattoria "Il Maestro Giuseppe Verdi" е място за ценителите на автентичното кулинарно изкуство и в частност - на необятната италианска кухня.

Рецепти