Да си направим страхотно пиде с плънка!
от Kulinar.bg | 17 септември 2014
Ако не сте пробвали, не изпускайте!

Чували ли сте някога за пиде? А приготвяли ли сте си го? Ако отговорът и на двата въпроса, особено на втория, е отрицателен, веднага запретвайте ръкави и си направете това вкусно ястие.

 

Преди да ви покажем как се прави обаче, да кажем няколко думи за него. Най-общо казано, пиде е питка с плънка по желание. Формата на пидето е овална, с остри върхове.

 

За плънка може да се използва най-традиционният вариант – кайма с лук, може да е просто сирене и яйце, а може да е и зеленчуков пълнежа.

 

Имайки предвид, че рецептата идва от съседна Турция, е ясно, че съседите основно слагат кайма, лук и домати. На традиционния вариант сме се спрели и ние днес. Не е нужно обаче да се вкарвате в рамки, затова използвайте вкусовете и продуктите, които най-много допадат на вас и вашето семейство.

 

Необходими продукти:

 

За тестото:

 

1 ч.л. захар

½ кг пълнозърнесто брашно

1 пакет суха мая

1 ч.л. сол

топла вода, колкото поеме

 

За плънката:

 

½ кг кайма

2 настъргани домата

1 настърган лук

3 малки зелени чушки

1 ч.л. лют червен пипер – едър

1 ч.л. сол

1 щипка млян черен пипер

3 с.л. вода

 

За топинга:

 

2 яйца

1 с.л. олио



Начин на приготвяне:



Сложете брашното в купа и направете кладенче. Изсипете в него маята, захарта и солта. Добавете малко топла вода и започнете да месите.

 

Добавяйки постоянно нужното количество топла вода, омесете меко тесто. Покрийте го и го оставете да втаса 30-40 минути.

 

През това време направете плънката, като смесите каймата, доматите, лука, чушките, лютие червен пипер, солта и черния пипер.

 

Добавете към сместа 3 с.л. вода, за да стане по-сочна.

 

След като тестото стане готово, го разрежете на 6 равни части. Разточете всяка една част на тънко в овална форма.

 

Поръсете от сместа с каймата всеки лист тесто и завийте ъгълчетата от всички страни.



Наредете пидетата в тави, покрити с хартия за печене.

 

Печете ги на 200 градуса за 20-25 минути, след това ги извадете и намажете крайчетата на тестото с олио.


Разбийте яйцата с щипка сол и полейте по малко всички пидета.

 

Печете още 5 минути.

 

Сервирайте вкусните пидета топли.

 

Вижте и видеото с подробни указания, което ще ви помогне в направата на пълнениите питки.

Рецепти