Чували ли сте някога за пиде? А приготвяли ли сте си го? Ако отговорът и на двата въпроса, особено на втория, е отрицателен, веднага запретвайте ръкави и си направете това вкусно ястие.
Преди да ви покажем как се прави обаче, да кажем няколко думи за него. Най-общо казано, пиде е питка с плънка по желание. Формата на пидето е овална, с остри върхове.
За плънка може да се използва най-традиционният вариант – кайма с лук, може да е просто сирене и яйце, а може да е и зеленчуков пълнежа.
Имайки предвид, че рецептата идва от съседна Турция, е ясно, че съседите основно слагат кайма, лук и домати. На традиционния вариант сме се спрели и ние днес. Не е нужно обаче да се вкарвате в рамки, затова използвайте вкусовете и продуктите, които най-много допадат на вас и вашето семейство.
Необходими продукти:
За тестото:
1 ч.л. захар
½ кг пълнозърнесто брашно
1 пакет суха мая
1 ч.л. сол
топла вода, колкото поеме
За плънката:
½ кг кайма
2 настъргани домата
1 настърган лук
3 малки зелени чушки
1 ч.л. лют червен пипер – едър
1 ч.л. сол
1 щипка млян черен пипер
3 с.л. вода
За топинга:
2 яйца
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Сложете брашното в купа и направете кладенче. Изсипете в него маята, захарта и солта. Добавете малко топла вода и започнете да месите.
Добавяйки постоянно нужното количество топла вода, омесете меко тесто. Покрийте го и го оставете да втаса 30-40 минути.
През това време направете плънката, като смесите каймата, доматите, лука, чушките, лютие червен пипер, солта и черния пипер.
Добавете към сместа 3 с.л. вода, за да стане по-сочна.
След като тестото стане готово, го разрежете на 6 равни части. Разточете всяка една част на тънко в овална форма.
Поръсете от сместа с каймата всеки лист тесто и завийте ъгълчетата от всички страни.
Наредете пидетата в тави, покрити с хартия за печене.
Печете ги на 200 градуса за 20-25 минути, след това ги извадете и намажете крайчетата на тестото с олио.
Разбийте яйцата с щипка сол и полейте по малко всички пидета.
Печете още 5 минути.
Сервирайте вкусните пидета топли.
Вижте и видеото с подробни указания, което ще ви помогне в направата на пълнениите питки.