Винен кабап с телешко
Винен кабап с телешко
Източник: Милка Шишкова
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Нарежете месото на парчета с размера на голям залък и го поставете в дълбок съд.

2

Нарежете лука на едри полумесеци и го прибавете при месото.

3

Подсолете месото и лука на вкус.

4

Изсипете в съда червеното вино.

5

Разбъркайте добре и оставете да престои в хладилник 2-3 часа.

6

В намазнен с 2 супени лъжици олио и загрят тиган сложете месото и лука, като ги отцеждате от виното с решетъчна лъжица.

7

Добавете настъргания на ренде морков. Оставете да се задуши под похлупка за 15-20 минути.

8

Изсипете съдържанието на тигана в съд за печене с похлупак, поставете го във фурната и включете на 200 C.

9

В загрят тиган с 9-10 супени лъжици олио изсипете 2-3 чаени лъжици брашно, разбъркайте добре, за да не остават топчета.

10

След като се запържи няколко минути, добавете половин чаена лъжица червен пипер, разбъркайте.

11

В тигана добавете останалото от отцеждането на месото вино и доматения сок.

12

Стрийте едно кубче зеленчуков бульон, черен пипер, кимион и чубрица на вкус. Оставете да поври 4-5 минути, след което изсипете съдържанието на тигана в съда за печене при месото и разбъркайте. Похлупете и върнете във фурната за 45 минути.

13

В загрят тиган с 8-9 супени лъжици олио изсипете добре измития ориз.
След като се запържи и стане прозрачен добавете в тигана купичка и половина студена вода, добавете сол на вкус и желани подправки като черен пипер, куркума и други. След като изври водата, оризът е готов и можете да го отместите от котлона.

14

Сервирайте винения кебап с топка от ориза и по желание поръсен със ситно нарязан пресен магданоз.

Подобни рецепти
Любопитно