Великденски венец - руло
Великденски венец - руло
Източник: Мария Георгиева
Тип ястие: тестени, десерт
време
> 90 мин.
порции
продукти
3 бр. яйца
175 гр. захар
3 с.л. олио
1 с.л. мас
1/2 ч.л. сол
1/2 пак. мая
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

В купа се прави закваска - млякото се затопля и в него се слага маята, солта, 2 с.л. захар и 3-4 с. л. брашно до кашица. Оставя се около 1/2 час да шупне.

2

Яйцата се разбиват със захарта като за кекс, като отделяме 1 жълтък за намазване, който размиваме с 2 с.л. прясно мляко. Към разбитите яйца се прибавя втасалата кашица.

3

Прибавя се брашно да се посгъсти и се доумесва на плот до средно меко тесто. Месенето продължава, като ръцете се потапят в мазнината. Меси се, докато започнат да излизат мехури или се бие в масата. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.

4

Втасалото тесто се разделя на 3 части, които се разточват на дълги и тесни ленти. Всяка една се посипва с различна плънка (течен шоколад, орехи, канела и стафиди) и се загъва, като се похлупват двата края, за да не излезе плънката. Оплита се плетеница, като по време на плетенето се разпределят равномерно и боядисаните яйца в нея.

5

Поставя се в намаслена и набрашнена тава с чаша по средата. Загъва се и се оставя на топло да втаса отново. Намазва се с размития жълтък и се поръсва със сусамено, маково семе и захар. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 мин., като първите 15 мин. фурната не се отваря.

Подобни рецепти
Любопитно