7 храни за енергия и сваляне на килограми
от Kulinar.bg | 23 октомври 2014
Които наистина действат

Енергията ни и свалянето на килограми са тясно свързани.

 

Когато сте уморени и нямате тонус е твърде вероятно да посягате към вредни храни, които временно могат да ви накарат да се почувствате малко по-силни. Но ефектът е само временен, а заедно с това качваме и килограми.

 

Затова трябва да знаем кои храни могат да ни помогнат да върнем енергията си и едновременно с това да участват в свалянето на килограми.


Бобови растения

 

Съдържат фибри, които играят ролята на пробиотици, даващи ни енергия и помагащи за правилното храносмилане.


Овесени ядки

 

Пълнозърнестите храни са освободени от процесите на рафиниране. Съдържат разтворими фибри, което значи, че усвояват водата, холестерола, помагат за заздравяване на имунната система.


Сладки картофи

 

Те не са много популярни у нас, а трябва. Тъй като в тях се съдържат сложни въглехидрати, които помагат за по-бързото засищане, което ни кара да ядем по-малко. Освен тях, в картофите има и полезните фибри.


Семена от чия (чиа) и лен

 

Това са семена, които трябва да прибавяме към храната, където го позволява. Контролират метаболизма и правилната функция на целия храносмилателен тракт.


Всички видове зеле 

 

Броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле в това число. Те помагат за отслабването и помагат да тялото да се справи с потенциални канцерогени. 


Авокадо

 

Те са пълни с мононенаситени мазнини, които повишават усвояването на витамини и минерали.


Ферментирали храни

 

Кисело мляко, кефир, кимчи, кисело зеле и всякакви подобни храни. Всички те забързват метаболизма и свалянето на килограми. Освен това, киселото мляко и кефира например, са пълни с протеини, които ни държат сити за по-дълго време.

Рецепти